Inkomensverklaring ondernemer straks sneller aan te vragen via HDN

Pilot met rekenexperts van start gegaan

Moet jij een inkomensverklaring ondernemer aanvragen voor je klant? Dan hoef je binnenkort niet meer in te loggen op een extranet, heen en weer te mailen en gegevens handmatig over te typen.

Samen met HDN, Pentrax en Zakelijk Inkomen zijn we namelijk een pilot gestart. We testen hierbij de mogelijkheden voor het digitaal aanvragen van inkomensverklaringen van ondernemers. HDN verwacht deze nieuwe feature te lanceren in het eerste kwartaal van 2023.

Digitaal aanvragen

Na de uitrol wordt de inkomensverklaring ondernemer volledig digitaal aangevraagd via HDN. Dit verhoogt de zorgvuldigheid en snelheid, voor klanten, adviseurs, rekenexperts en geldverstrekkers. Als financieel adviseur vraag je vanuit Elements, via HDN, de inkomensverklaring aan bij Pentrax of Zakelijk Inkomen.

Vervolgens ontvangen zij via HDN de benodigde gegevens en de inkomensverklaring in het softwarepakket. De aanvraag kan hierdoor direct door naar de geldverstrekker. Het werkproces verloopt sneller en er hoeven geen gegevens handmatig te worden overgetypt.

Meer snelheid en gemak

Om een hypotheek te verkrijgen of wijzigen moet een adviseur op de hoogte zijn van het inkomen. Voor mensen in loondienst komt deze informatie vaak uit de loonstrook, de werkgeversverklaring, of uit het UWV verzekeringsbericht. Voor zelfstandig ondernemers werkt dit anders. Steeds meer geldverstrekkers vragen hierbij om een inkomensverklaring ondernemer.

Deze uitgebreide analyse wordt opgesteld door een deskundige partij die zich hierin heeft gespecialiseerd, de rekenexpert. Het intermediair vult vandaag de dag het extranet van de rekenexpert in of de klant vraagt zelf een rapport aan. Dit betekent veel heen en weer mailen en handmatig overtypen. Door deze nieuwe feature zijn deze tijdrovende werkzaamheden straks verleden tijd.

Uitrol verwacht in 2023

De komende maanden testen een aantal advieskantoren de nieuwe werkwijze. Als de pilot succesvol verloopt, wordt de nieuwe methode voor alle financieel adviseurs en softwareleveranciers beschikbaar gemaakt.

Reinier van der Heijden, directeur HDN:

“Samen met de partners zetten we weer een belangrijke stap naar het volledig digitaal aanvragen van een hypotheek. Het is goed nieuws dat ook ondernemers een snelle gestandaardiseerde digitale route hebben om hun inkomensgegevens aan te leveren bij de adviseur.”