Florius en Aegon delen hypotheekdata met adviseur via Elements

Data moeiteloos ophalen via HDN

Wanneer klanten rechtstreeks bij de geldverstrekker hun hypotheek aanpassen, is de onafhankelijke adviseur hier vaak niet van op de hoogte. En dat terwijl hij of zij de klant in eerste instantie heeft geadviseerd. Daarom deelt nu ook Florius, naast Aegon, actuele hypotheekdata met de adviseur via HDN. Hierdoor is de hypotheekdata in het Elements klantdossier weer up-to-date.

Makkelijk en snel

Het verkrijgen van actuele data, zoals de restschuld, de looptijd en de waarde van het onderpand, kan veel tijd in beslag nemen. Adviseurs moeten contact opnemen met de aanbieder, bij iedere geldverstekker inloggen in een portaal of documenten opvragen bij de klant. Met de hypotheekdata-opvraagknop in Elements heeft de adviseur met één druk op de knop de data makkelijk en snel in het klantdossier. Inloggen bij verschillende portalen en gegevens dubbel inkloppen is verleden tijd.

Zo werkt het

Financieel adviseurs vragen in drie eenvoudige stappen actuele hypotheekdata op:

  1. De adviseur dient vanuit Elements (via een IA-bericht) een verzoek in voor de actuele leninggegevens van de klant.
  2. Florius of Aegon controleert of de data gedeeld kan worden met de adviseur.
  3. Zo ja, dan verschijnen de leninggegevens (via een IX-bericht) van deze klant in het klantdossier in Elements. Zo nee, dan bericht Florius of Aegon dit ook.
Patrick Brands, financieel adviseur Baar Advies

Patrick Brands, Financieel Adviseur Baar Advies, is enthousiast over deze ontwikkelingen:

“Het scheelt enorm veel tijd en je hebt direct de exact kloppende gegevens van de klant bij de hand. Van mij mag dit zo snel mogelijk standaard worden ingeregeld voor alle aanbieders!”

Florius sluit aan

Net zoals dat Florius hypotheken voorop loopt met de acceptatie van brondata, lopen ze ook voorop met deze ontwikkelingen. Vanaf mei 2023 stuurt Florius hypotheekdata naar advieskantoren, waaronder de actuele hoofdsom, leningdelen en de rentevastperiode. Hierdoor kunnen hypotheekadviseurs hun klanten nauwkeuriger en sneller van advies voorzien.

Karin Polman, directeur Florius

Karin Polman, directeur van Florius, vertelt hierover:

“Onze nieuwe functionaliteit sluit naadloos aan bij het convenant om het delen van brondata binnen de hypotheekketen te versnellen. Door deze innovatieve oplossing kan de adviseur nu snel en gemakkelijk de benodigde actuele leninggegevens ophalen en verwerken in zijn adviespakket. Uiteraard op basis van toestemming van de klant. Dit maakt het proces niet alleen efficiënter en gemakkelijker, maar ook transparanter en betrouwbaarder. De klant is nog meer verzekerd van een op maat gemaakt  advies. Zo blijft Florius voorop lopen door via digitalisering de toegevoegde waarde van de adviseur voor zijn klant te vergroten.”

Steeds meer opvragingen bij Aegon

Bij Aegon neemt het gebruik van actuele hypotheekdata toe. Aegon was in 2020 al betrokken bij de pilot met HDN en Ingage. Sindsdien zijn er al meer dan 2.000 data-opvragingen gedaan vanuit Elements. Bovendien is er een duidelijke toename te zien vanaf december 2022.

Carla Hidding, Innovation Manager Aegon

Carla Hidding, Innovation Manager Aegon Hypotheken, is ook benieuwd wie zich nog meer gaan aansluiten:

“We spreken veel adviseurs en merken dat zij veel behoefte hebben aan actuele data. Daarom lopen we graag voorop met dit initiatief. Om te zorgen dat het marktbreed een succes wordt, is het belangrijk dat meer geldverstrekkers en adviseurs dit gaan gebruiken in hun inventarisatie, advies en bemiddeling. Het is daarom goed om te zien dat meer geldverstrekkers de hypotheekdata willen delen. Ik ben dan ook benieuwd wie volgt?”

Ready? Set… Go!

Maak je al gebruik van Elements én beheer je voor jouw klanten hypotheken van Florius en/of Aegon? Dan is deze functionaliteit voor jou beschikbaar. Lees deze handleiding voor meer informatie over het opvragen van de hypotheekdata.

Werk je nog niet met Faster Forward Elements? Plan een demo in of neem contact op via 0164 – 210 240 of sales@fasterforward.nl.

Werk je bij een hypotheekverstrekker en wil je ook hypotheekdata delen met financieel adviseurs? Neem dan contact op met HDN.